Oplev udstillingen "Fra sporvogne til letbane"

Fredag den 28. oktober og mandag den 31. oktober 2011 slår Danmark Jernbanemuseum helt gratis sine døre op for udstillingen ’Fra Sporvogn til Letbane’. Her kan interesserede borgere, store som små, følge udviklingen fra den første sporvogn i Odense i 1911 til fremtidens moderne letbane i Odense.

Jubilæumsudstilling på Danmarks Jernbanemuseum
Siden den 6. oktober har nysgerrige borgere kunnet se udstillingen Fra Sporvogn til Letbane. I udstillingen møder fortid nutid: I Odense kørte nemlig tidligere forløberen for letbanen, de ældre sporvogne. På jubilæumsudstillingen kan borgerne få et tilbageblik til de gamle sporvogne, og man kan blandt andet se en gammel original Odense-sporvogn, udlånt fra Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Her 100 år efter den første sporvogn i Odense, ser man i mange byer igen fordelene ved sporvognens moderne pendant, letbanen. Byer, som indfører letbaner, gør det for at få kollektiv trafik i høj kvalitet, og som del af en samlet strategi for byen i forhold til vækst, nye kvaliteter i byen og sammenknytning af bydele.

Den moderne version af sporvognene er blevet populære verden rundt på grund af de miljømæssige kvaliteter og den komfortable transportform. Blandt andet Bergen har haft succes med deres letbane, der netop er blevet kåret som verdens bedste ved The Light Rail Award.

Thomas Potter, teknisk chef ved Bybanen i Bergen, var i Odense ved jubilæumsudstillingens åbning for at fortælle om erfaringerne fra Bergen til blandt andet politikere fra Odense Byråd og Region Syddanmark. Ifølge Thomas Potter var Bybanen i Bergen allerede et halvt år efter dens etablering en stor succes. Inden driftsstart havde man forventet, at omkring 23.000 passagerer ville benytte banen dagligt, men ca. 5 måneder efter indvielsen kunne man glæde sig over, at passagertallet var omtrent 36.000 passagerer pr. dag.

Følg planerne for Odenses nye letbane
Odense Kommune planlægger en letbane, hvis første linje forventes at stå færdig i 2020. En god infrastruktur er central for en moderne by, og letbanen kommer i fremtiden til at spille en afgørende rolle i forhold til Odenses kollektive trafiksystem.

Borgmester Anker Boye er sikker på, at den kommende letbane vil bringe Odense i en anden liga som by:

’Letbanen er i stand til at forandre en by, der vil opstå nye byrum langs skinnerne og ved stationerne – boliger, erhverv og kultur vil skyde op. Derfor vil letbanen komme til at påvirke Odenses udvikling i en positiv retning. Letbanen vil være en vigtig forudsætning for at kunne betjene blandt andet det nye supersygehus og i forhold til at få bundet byens områder sammen og øget tilgængeligheden til Odense City’.

På jubilæumsudstillingen kan man orientere sig om kommunens planer i en plancheudstilling om letbanen, og man kan se modeller og plancher fra letbane-leverandører som Siemens og Bombardier.

Tid & sted
Tid: Fredag 28. oktober og mandag 31. oktober 2011
Sted: Danmarks Jernbanemuseum. Dannebrogsgade 24. 5000 Odense C
Åbningstid: Kl. 10.00-16.00
Billetpris: Gratis

Du kan læse mere om Odense Letbane på www.odense.dk/letbane